Kdy je nejlepší čas vysadit šalotku?

Obsah

Kdy je nejlepší čas vysadit šalotku?

Kdy je nejlepší čas vysadit šalotku?

Pokud jste nestihli na konci léta vysadit česnek, je nejvyšší čas teď v březnu. Spolu s cibulí šalotkou patří mezi hotové zázraky ze zahrady. Látky v nich obsažené potírají řadu neduhů. Někteří zahrádkáři říkají šalotce množilka. Vyplývá to z její podstaty, z jedné mateřské cibulky vzniká několik dceřiných cibulí.

Jak se těšit na sklizeň šalotky?

První sklizeň šalotky. Na sklizeň z předpěstované sadby se můžeme těšit 50 – 60 dní od výsadby. Šalotka se v této době sklízí i s natí, jako tzv. zelenačka. Nať, která svou chutí připomíná pažitku, můžeme částečně sklízet již v průběhu růstu. Na definitivní sklizeň jarní šalotky si podle klimatických podmínek počkáme 80 – 130 dní.

Kdy sklízet cibuli šalotku?

Vyplývá to z její podstaty, z jedné mateřské cibulky vzniká několik dceřiných cibulí. Na záhonech tedy sklízíme trs drobných, kulovitých cibulek. Mají nasládlou chuť, jsou jen velmi jemně štiplavé, a proto se hodí k přímé konzumaci. Vynikající jsou také naložené ve sladkokyselém nálevu. Kdy sázet cibuli šalotku, kdy sklízet?

Proč je šalotka jemnější než kuchyňská cibule?

Šalotka je mnohem jemnější než kuchyňská cibule a zamilují si ji všichni ti, jimž ostrá palčivá chuť cibulové zeleniny vadí. Cibule česneku je složena z několika stroužků. U česneku rozlišujeme několik typů: paličáky a nepaličáky, ty pak ještě jako širokolisté a úzkolisté.

Související příspěvky: