Máte mi na to fakturu?

Obsah

Máte mi na to fakturu?

Máte mi na to fakturu?

"Dáte mi na to fakturu?" ptají se při nákupu zboží i poskytnutí služeb lidé stále častěji. Pokud jste ale třeba jen maminka, která si přivydělává při rodičovské prodejem ušitých kabelek, nebo zahrádkář, co chce prodat svoje výpěstky, fakturu nejspíš nevystavujete. Ale můžete – a není to ani složité.

Může to znamenat, že faktura nebude proplacena?

Chybějící formální náležitost může znamenat, že faktura nebude z dotace proplacena. ... Číslo faktury by mělo být totožné s variabilním symbolem pro účely platby. Je vhodné používat číselný kód, ne příliš dlouhá čísla, písmenka či znaky.

Kdy vystavit fakturu?

Kdy vystavit fakturu? Pokud je dodavatelem plátce DPH, zákon jasně říká, že musí vystavit fakturu do 15 dnů od uskutečnění zdanitelného plnění (viz výše) nebo od přijetí úplaty. Podle toho, co nastalo dříve. Pokud se z nejrůznějších důvodů nepodaří lhůtu pro vystavení faktury dodržet a faktura je vystavená pozdě, hrozí nejen zbytečná práce navíc, ...

Je to přirozenější, když vystavíte fakturu na daňové přiznání?

Určitě by ale bylo přirozenější, kdyby vystavila jen účet nebo stvrzenku za úhradu v hotovosti,“ upřesňuje Sojka. Pokud na žádost druhé strany vystavíte fakturu i přesto, že nepodnikáte a jen si přivyděláváte, neznamená to, že hned musíte běžet pro formulář na daňové přiznání.

Související příspěvky: