Můžeme zapojit více kondenzátorů?

Obsah

Můžeme zapojit více kondenzátorů?

Můžeme zapojit více kondenzátorů?

Paralelně zapojené kondenzátory můžeme nahradit jedním kondenzátorem s kapacitou, která je rovna součtu kapacit na obou kondenzátorech. Tím získáme obvod jen se dvěma sériově zapojenými kondenzátory. Při sériovém zapojení je převrácená hodnota celkové kapacity rovna součtu převrácených hodnot kapacit jednotlivých kondenzátorů.

Kdo je izolant kondenzátoru?

Kondenzátor se skládá ze dvou vodivých elektrod oddělených od sebe navzájem elektricky nevodivou látkou - izolantem - tzv. dielektrikem. Izolantem může být vzduch, papír, metalizovaný papír, plastová fólie, slída nebo keramika. Kondenzátor je schopen akumulovat energii ukládáním elektrického náboje na svých elektrodách .

Jaké jsou rozsahy a hodnoty ladící kondenzátory?

Konkrétní rozsahy a hodnoty jsou uvedeny v katalogu. Ladící kondenzátory mají nejčastěji elektrody tvořené jako soustavu statorových desek mezi něž se zasouvají rotorové desky navzájem oddělené vzduchovou mezerou. Otáčením nějakým knoflíkem vyvedeným na povrch přístroje se změní plocha překrytí elektrod a tím se mění velikost kapacity.

Jak se uvádí přesnost kondenzátoru?

SMD kondezátory mají značení číselným kódem. Tolerance (přesnost) kondenzátoru se uvádí v procentech a udává souměrnou odchylku od jmenovité hodnoty. U některých typů kondenzátorů, které mají kapacitu menší než 10 pF se udává dovolená odchylka kapacity v pikofaradech písmenem.

Související příspěvky: