Kdo je příjemcem důchodu?

Obsah

Kdo je příjemcem důchodu?

Kdo je příjemcem důchodu?

Výpočet a výplata důchodu 1 Výpočet důchodu. Důchod se skládá ze dvou složek, základní výměry, která je stanovena pevnou částkou a nyní činí 3 490... 2 Výplata důchodu. Příjemcem důchodu je oprávněný nebo jeho zástupce nebo opatrovník anebo zvláštní příjemce. 3 Výplata důchodu v případech, kdy příjemcem důchodu je jiná osoba, než oprávněný. Právní předpisy o důchodovém... More ...

Proč odejít do starobního důchodu?

Odejít do starobního důchodu je právo, nikoliv povinnost. Podmínky nároku Pro nárok na starobní důchod je třeba splnit dvě podmínky, a to dosáhnout stanoveného důchodového věku a získat potřebnou dobu důchodového pojištění .

Jaká je základní výměra starobního důchodu?

Starobní důchod má dvě části, a to základní a procentní výměru. Základní výměra je jednotná pro všechny důchody, procentní se stanovuje individuálně. Výši základní výměry stanovuje zákon o důchodovém pojištění. Procentní výměra se určuje procentní sazbou z výpočtového základu podle získané doby pojištění.

Kde jsou výplatní termíny důchodu?

Výplatní termíny důchodů vyplácených ČSSZ jsou od 2. do 24. dne v měsíci, vždy v sudé dny, nebo 15. den v měsíci, je-li důchod zasílán do zařízení sociálních služeb. Připadne-li výplatní termín důchodu na sobotu, je důchod vyplacen v pátek, připadne-li výplatní termín na neděli, je důchod vyplacen v pondělí.

Související příspěvky: