Kdy odejít do předčasného důchodu?

Obsah

Kdy odejít do předčasného důchodu?

Kdy odejít do předčasného důchodu?

Pokud je váš důchodový věk nižší než 63 let, můžete odejít do předčasného důchodu až o 3 roky dříve. Jinými slovy, pokud máte jít do důchodu v 62 letech, můžete odejít nejdříve v 59 letech. Pokud je váš důchodový věk vyšší než 63 let, můžete odejít do předčasného důchodu až o 5 let dříve, nejdříve však v 60 letech.

Jak se odejít do důchodu?

Standardně je možné odejít do důchodu až o 5 let dříve před dosažením důchodového věku. Ten je standardně „zastropován“ na 65 letech, zatím ale lidé stále mají důchodové věky nižší, takže jsou zde určitá omezení: Pokud je váš důchodový věk nižší než 63 let, můžete odejít do předčasného důchodu až o 3 roky dříve.

Jak mít řádného starobního důchodu?

Pro přiznání řádného starobního důchodu je potřeba mít kromě důchodového věku i „odpracované roky do důchodu“, tedy dostatečně dlouhou dobu důchodového pojištění. Člověk, který dosáhne důchodového věku v roce 2019 a později, musí mít 35 roků důchodového pojištění.

Existují výjimky pro odchod do důchodu?

Při určování věku pro odchod do důchodu skutečně existují výjimky například pro horníky a lidi z jiných fyzicky zvlášť náročných profesí. například člověk, který před rokem 1993 odpracoval 15 let v hlubinných dolech, může volit odchod do důchodu v 55 letech.

Související příspěvky: