Jak se stříháme U ovocných stromů?

Obsah

Jak se stříháme U ovocných stromů?

Jak se stříháme U ovocných stromů?

U ovocných dřevin stříháme v průběhu vegetace především výhony, které rostou směrem do vnitřní části koruny, poškozené výhony a křižující se výhony. Tím docílíme toho, že nám ovocné stromy budou růst tak, jak mají, budou plodit a sníží se u nich riziko výskytu houbových stromů.

Jak se štěpí ovocné druhy?

Ovocné druhy se zpravidla štěpí na podnože, které ve velké míře ovlivňují růst stromu. Současným trendem jsou pomalu rostoucí podnože, na nichž je možné prakticky pěstovat stromky v nízkých tvarech, které umožňují všechny pěstitelské zásahy (řez, probírka plodů) včetně sběru ovoce provádět ze země.

Jaké jsou nůžky pro stříhání ovocných stromů?

Nůžky, které použijeme pro stříhání ovocných stromů, by měly být ostré, aby se konce ustřižených výhonů netřepily. Také by měly být čisté, aby se prostřednictvím jejich ostří nepřenášely na strom houbové či jiné choroby. Je vhodné je vždy po práci očistit a ošetřit vhodnými přípravky.

Jaké jsou růstové vlastnosti ovocného stromu?

Jednotlivé ovocné druhy mají různou růstovou charakteristiku. Ovocné druhy se zpravidla štěpí na podnože, které ve velké míře ovlivňují růst stromu.

Související příspěvky: