Co obsahuje kurkuma v prášku nebo jako koření?

Obsah

Co obsahuje kurkuma v prášku nebo jako koření?

Co obsahuje kurkuma v prášku nebo jako koření?

Naproti tomu kurkuma v prášku nebo jako koření obsahuje jen 3% kurkuminoidů (účinných látek, obsažených v kurkumě, mezi které patří i kurkumin) ( 19 ). Extrakty z kurkumy jsou navíc mnohem méně kontaminované dalšími látkami, jako jsou například těžké kovy ( 19 ).

Co obsahuje kurkuma a kurkumin?

Shrnutí: Kurkuma obsahuje kurkumin, rostlinnou látku, se silnými antioxidačními a protizánětlivými účinky. Řada léčivých účinků kurkumy a kurkuminu byla potvrzena randomizovanými, placebem kontrolovanými studiemi, které představují zlatý standard nejen ve zdravotnickém výzkumu.

Může kurkuma způsobit onemocnění žlučníku?

Máte onemocnění žlučníku: Kurkuma může zesilovat kontrakce žlučníku a zhoršovat projevy žlučníkového záchvatu či koliky ( 21 ). Máte ledvinové kameny: Kurkuma obsahuje hodně šťavelanů (oxalátů), které se váží na vápník a mohou způsobit tvorbu ledvinových kamenů ( 22 ).

Jak užívat kurkumu a kurkumin?

Doplňky stravy s kurkumou a kurkuminem (hlavní účinná látka kurkumy) se dnes běžně používají k léčbě a prevenci řady onemocnění, ale přesné dávkování kurkumy je stále nejasné a na internetu často najdeme jen rozporuplné informace. Jak užívat kurkumu a jaké jsou její zdravotní účinky? Kdo by neměl kurkumu a kurkumin užívat?

Související příspěvky: