Může kreatin zlepšit stav dlouhodobé paměti?

Obsah

Může kreatin zlepšit stav dlouhodobé paměti?

Může kreatin zlepšit stav dlouhodobé paměti?

Suplementace kreatinem může vést ke zlepšení stavu a zpomalení rozvoje neurodegenerativních poruch tím, že zvyšuje zásobu kreatinu v mozku, a poskytuje tak mozkovým buňkám cennou energii (Smith et al., 2014). U seniorů dokáže kreatin zlepšit stav dlouhodobé paměti (Smith et al., 2014).

Kde je působení kreatinu?

Přibližně 95 % kreatinu je uloženo v kosterním svalstvu a zbylých 5 % můžeme nalézt v mozku, játrech, ledvinách a varlatech. Nejvíce probádanou oblastí působení kreatinu je jeho účast v energetickém metabolismu.

Jaký je obsah kreatinu v organismu?

Má v organismu kolem 120 gramů kreatinu uloženého z 95 % v kosterním svalstvu a 5 % v mozku, játrech, ledvinách a varlatech. Za den získá přibližně 2 gramy kreatinu ze stravy a z "vlastní výroby". Jakmile začneme se suplementací kreatinem, výroba kreatinu v organismu klesá a znovu začne stoupat, jakmile kreatin přestaneme používat.

K čemu slouží kreatin?

Kreatin tak slouží k regeneraci ATP (adenosintrifosfátu), což je základní energetická molekula, kterou buňky organismu rozkládají za vzniku energie. Kreatinfosfát předá svou fosfátovou skupinu molekule ADP (adenosindifosfát), a tím vzniká již zmíněné ATP.

Související příspěvky: