Co znamená mít kortizol pod kontrolou?

Obsah

Co znamená mít kortizol pod kontrolou?

Co znamená mít kortizol pod kontrolou?

Otázka v názvu článku možná vyvolá dojem, že mít kortizol “pod kontrolou” znamená udržovat si jeho stabilní hladiny. Přesný opak, to je pravidelně vzrůstající a zase klesající křivka, je tím, čeho bychom měli docílit! Jak na to? Čtěte dále ;-) Již jste o něm jistě slyšeli a asi to nebylo nic pozitivního.

Co se týče kortizolu?

Kortizol bývá často spojován se stresem a jeho vlivem na naše zdraví. Podobně jako např. u cholesterolu je ale skutečnost trochu jiná - bez kortizolu, resp. jeho vlivu na naši nervovou soustavu v okamžiku akutního stresu bychom nebyli na vrcholu potravního řetězce. Nebyli bychom vůbec…

Extrémně nízké hladiny ranního i večerního kortizolu?

Extrémně nízké hladiny ranního i večerního kortizolu = vyčerpání nadledvinek, nedostatečná funkce nadledvinek či poměrně vzácná Addisonova choroba. Extrémně vysoké hladiny ranního i večerního kortizolu či rozdíl mezi ranní a večerním v hodnotách 10% a méně = stres v nadledvinkách či tzv.

Proč je testování hladin kortizolu rozšířené?

Testování hladin kortizolu je dnes celkem rozšířené a i když nejpřesnější je měření ze slin, pro zkušeného biochemika není problém učinit závěr ani z kortizolu v krvi (i s přihlédnutím k dalším krevním markerům uvedeným níže)!

Související příspěvky: