Jak se používá chlor pro dezinfekci bazénových vod?

Obsah

Jak se používá chlor pro dezinfekci bazénových vod?

Jak se používá chlor pro dezinfekci bazénových vod?

V dnešní době se zkouší i další bezchlorové přípravky, ty chlorové se však v různých formách pro dezinfekci bazénových vod používají již 100 let. Účinnost a funkce chloru jsou za tuto dobu dobře známé a lidé se s ním naučili manipulovat. [1, 2, 3] Chlor je nejběžnější dezinfekční prostředek, který se používá při úpravě bazénové vody.

Jaké jsou hodnoty volného chloru v bazénové vodě?

Obsah volného a vázaného chloru v bazénové vodě se řídí vyhláškou č. 97/2014 Sb. – viz tabulka 1. Pro vanové koupele určené pro jednu osobu a pro nedezinfikovatelné bazénové vody provozované osobami poskytujícími péči s přírodní léčebnou vodou tyto hodnoty neplatí.

Co je dezinfekce bazénové vody?

Dezinfekce vody představuje usmrcení všech nežádoucích mikroorganismů a vytvoření rezidua. K dezinfekci bazénové vody se proto většinou používají chlorové přípravky (zajistí potřebné reziduum v bazénové vodě) nebo kombinace chlorového prostředku s jiným způsobem dezinfekce (např. ozon, UV záření).

Jaká je účinnost úpravy vody bazénové vody?

Účinnost úpravy vody záleží na fyzikálních, chemických a mikrobiologických vlastnostech upravované vody, na druhu použité dezinfekce a oxidace, i na zařazení tohoto procesu do technologie úpravy bazénové vody.

Související příspěvky: