Jak použít dešťovou vodu na zahradu?

Obsah

Jak použít dešťovou vodu na zahradu?

Jak použít dešťovou vodu na zahradu?

Dešťovou vodu můžeme využít několika základními způsoby. Skvěle se hodí například k zavlažování rostlin. Dešťová voda je chudá na soli, a tak nedochází k zasolování půdy. Navíc neobsahuje chlor. Kromě toho je dešťová voda pro rostliny přirozená a pitná voda je příliš cenná na to, abychom s ní jen tak zalévali zahradu.

Jak vybrat systém zachytávání dešťové vody?

Pro zachytávání dešťové vody je v současnosti na trhu velký výběr retenčních nádrží a sběrných systémů. Pojďme se podívat na zachytávání dešťovky od základů – tedy od okapů. Nejprve bude nutné zvolit, jak složitý chcete systém a co od něj očekáváte.

Kdy použít akumulační nádrž na dešťovou vodu?

Kvůli zachování kvality vody i z prostorových důvodů je nejvhodnější nádrž umístit pod zemí (je to ale nákladnější). Voda se z akumulační nádrže pomocí čerpadla odvádí do domu nebo jinam, kde bude využita. Dalším podstatným momentem, který nás musí při využití dešťové vody zajímat, je to, zda kvalita zachycené vody bude vyhovovat našim záměrům.

Jak se zbavit dešťové vody na vlastním pozemku?

Dešťová voda přináší problémy, ale můžeme z ní mít i užitek. Potíže s dešťovou vodou mohou začít již při stavebním řízení. Podle současná legislativy totiž lze zohlednit kapacitu a stav místní kanalizace a stavební úřad pak může investorovi určit, aby likvidoval dešťovou vodu na vlastním pozemku.

Související příspěvky: