Co se týče pěstování citrusů?

Obsah

Co se týče pěstování citrusů?

Co se týče pěstování citrusů?

Pěstování citrusů patří ke středně náročné disciplíně celého zahradničení, včetně toho domácího. Citrusy sice nejsou náročné na výživu a na správnou péči, ale přece jen od nás potřebují alespoň základní správnou péči, zejména se zálivkou a zaštipováním výhonů.

Co jsou škůdci a choroby citrusových rostlin?

Škůdci a choroby citrusových rostlin Ošetřujeme-li citrusové rostliny správně, jsou chráněny preventivně proti chorobám a škůdcům. Přesto se tito parasiti vyskytnou i na dobře ošetřovaných rostlinách. Jsou přenášeni z nedostatečně ošetřených napadených někdy nových rostlin a jejich částí.

Proč jsou citrusové rostliny ohroženy?

Nejvíc jsou ohroženy rostliny neduživé a slabé. Největším škůdcem všech citrusových rostlin je savý hmyz: puklice, červci (vlnatky), svilušky. Sají na nadzemních částech rostlin a při velkém přemnožení snižují výrazně úrodu, způsobují hromadný opad listů i plodů a zasychání mladých větviček.

Co způsobují houby u citrusových rostlin?

Většinu chorob u citrusových rostlin způsobují nižší houby. To nás však nesmí vést k názoru, že každá choroba citrusových musí být způsobena plísněmi nebo bakteriemi. Mnohé choroby jsou fysiologického původu, jako na příklad GUMOSA, která vzniká nesprávným ošetřováním rostlin. Přemokřujeme-li kořeny, začnou při nedostatku vzduchu uhnívat.

Související příspěvky: