Jaké houby jsou vhodné pro podzimní sezónu?

Obsah

Jaké houby jsou vhodné pro podzimní sezónu?

Jaké houby jsou vhodné pro podzimní sezónu?

Podzimní houbaření má svá specifika. I houby jinak skvělé a jedlé, například hřiby, mohou způsobit za určitých okolností konzumentům nemalé obtíže. Existují však i druhy hub, kterým chladné počasí nevadí. Kdo se je naučí poznávat, může si houbařskou sezónu ještě prodloužit.

Kdo jsou houby?

Houby (Fungi, dříve Mycophyta) představují velkou skupinu živých organismů dříve řazenou k rostlinám, později Robertem Whittakerem vyčleněnou jako samostatnou říši a v současné době klasifikovanou spolu s např. živočichy jako součást superskupiny Obazoa a kladu Opisthokonta.

Co jsou pozdní houby na zahradě?

Mezi pozdní houby, které se na zahradě mohou objevit na podzim i v zimě, patří též strmělka mlženka (Clitocybe nebularis). Její masité, bělavé a jemně matné klobouky jsou 7-15 cm velké, zprvu vyklenuté a později zvlněné. Krátký třeň je tlustý (1,5-4 cm), bělavé či nažloutlé lupeny jsou velmi husté.

Proč jsou houby jednobuněčné?

Houby jsou jednobuněčné i mnohobuněčné organismy. Z buněčných organel nejsou v cytoplazmě přítomny chloroplasty, proto si nejsou schopny vytvářet organické látky. Základní stavební jednotkou je houbové vlákno (hyfa), které se může rozlišit v podhoubí (mycelium) a v plodnici.

Související příspěvky: