Může se apendix podílet na vzniku Parkinsonovy choroby?

Obsah

Může se apendix podílet na vzniku Parkinsonovy choroby?

Může se apendix podílet na vzniku Parkinsonovy choroby?

Podle nové studie se apendix (červovitý přívěsek slepého střeva) může podílet na vzniku Parkinsonovy choroby a jeho odstranění (apendektomie) snižuje riziko jejího vzniku o desítky procent. Na první pohled to vypadá jako nesmysl, ale již dlouho je známo, že trávicí trakt hraje důležitou roli v obranyschopnosti organizmu.

Co se týče Parkinsonovy choroby?

Parkinsonova choroba Jedná se o onemocnění nervové soustavy, při kterém dochází k postupnému zániku neuronů v určitých centrech mozkového kmene. Dochází tak ke ztrátě neuronů obsahujících dopamin – látky, která je velmi důležitá pro přenos vzruchu. Pacient pak přestává ovládat své svaly.

Jaké jsou účinné látky proti Parkinsonové chorobě?

Prevence Parkinsonové choroby. Žádná účinná prevence tohoto onemocnění bohužel neexistuje. Jsou však dostupné látky, které jsou schopny zvýšit produkci dopaminu a působí blahodárně na mozkovou tkáň a nervové funkce. ... Parkinsonova choroba není zcela jasně prokazatelná žádným vyšetřením a její příznaky jsou ...

Jak se snižuje riziko Parkinsonovy choroby?

Analýza autorů studie naznačuje, že apendektomie snižuje riziko Parkinsonovy choroby až o 19,3%. Když se autoři studie ponořili hlouběji do získaných informací, zjistili, že apendektomie nejvíce snižuje riziko Parkinsonovy choroby u osob, které žijí na venkově, mimo hlavní zemědělské oblasti.

Související příspěvky: