Proč je hladina draslíku nízká?

Obsah

Proč je hladina draslíku nízká?

Proč je hladina draslíku nízká?

Když je hladina draslíku nízká, rovnováha sodíku v těle se naruší, což může opět narušit krevní tlak. Studie z roku 2008 uvádí, že nízká hladina draslíku v potravě může být stejně škodlivá, jako vysoká hladina sodíku. Podle této studie je vztah mezi nízkou hladinou draslíku a vysokým krevním tlakem velmi významný.

K nízké úrovni draslíku může vést i Nedostatek kyseliny listové?

K nízké úrovni draslíku může vést také používání některých antibiotik, průjem nebo zvracení, nadměrné užívání laxativ, chronické onemocnění ledvin, poruchy příjmu potravy, nízká hladina hořčíku, nadměrný příjem alkoholu, nadměrné pocení a nedostatek kyseliny listové. Svou hladinu draslíku můžete zjistit pomocí jednoduchého rutinního krevního testu.

Co se může projevit při nedostatku draslíku?

Při nedostatku draslíku cítíte slabost a únavu, tuhnou vám svaly a máte křeče, můžete mít zažívací potíže a pociťovat bušení srdce neboli palpitace. Někdy se přidají i pocity mravenčení a brnění, dýchací potíže a změny nálady. Měli byste užívat doplňky stravy s draslíkem? Co si z článku odnést?

Co je draslík?

Draslík je jedním z elektrolytů, který se nachází ve všech buňkách těla, včetně těch svalových a nervových. Pracuje se sodíkem na udržení elektrických nábojů vašich buněk, které řídí svalovou kontrakci a fungování svalů jako takové.

Související příspěvky: