Proč je vitamín D důležitý pro naši imunitu?

Obsah

Proč je vitamín D důležitý pro naši imunitu?

Proč je vitamín D důležitý pro naši imunitu?

Nově byla prokázána celá řada jeho rolí v organismu, například zásadní význam pro naši imunitu. „Vitamín D umožňuje správně fungovat, množit se a rychle reagovat na infekci těm bílým krvinkám a dalším složkám imunity, které tuto obranu zajišťují. Působí stimulačně na imunitu vrozenou i získanou.

Může být nedostatek vitamínu D příčinou depresivních nálad?

Shrnutí: Nízká hladina vitamínu D v krvi může být příčinou bolesti kostí, kloubů a zad. Jednou z příčin depresivních nálad může být i nedostatek vitamínu D. Analýzy provedených studií potvrzují, že mezi nedostatkem vitamínu D a depresí existuje určitá spojitost, a to zejména u starších dospělých ( 19, 20 ).

Může nedostatek vitamínu D způsobit chřipku?

Pokud jste často nachlazení nebo máte chřipku, může být jednou z příčin i nedostatek vitamínu D. Několik velkých observačních (pozorovacích) studií potvrdilo spojení mezi nedostatkem vitamínu D a infekčními chorobami dýchacích cest, jako jsou nachlazení, zánět průdušek (bronchitida) nebo zápal plic (pneumonie) ( 5, 6 ).

Proč je nedostatek vitamínu D důležitý?

Dostatek vitamínu D je důležitý u seniorů, sportovců i těhotných. U starších osob nedostatek vitamínu způsobuje řídnutí kostí a vyšší pravděpodobnost zlomenin, ztrátu rovnováhy a pády, ztrátu svalové síly a svalové hmoty. U sportovců má vitamín D výrazně pozitivní vliv na objem, výkon a regeneraci svalů, postřeh a koordinaci pohybů.

Související příspěvky: