Jaké je množství draslíku v krvi?

Obsah

Jaké je množství draslíku v krvi?

Jaké je množství draslíku v krvi?

Množství draslíku v organismu můžeme jednoduše zjistit vyšetřením krve. Normální rozsah je mezi 3,6 až 5,2 milimolů na litr (mmol/l). Obsah draslíku v krvi nižší než 2,5 mmol/l vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc. Nedostatek draslíku může vést k mnohým příznakům.

Proč je hladina draslíku nízká?

Když je hladina draslíku nízká, rovnováha sodíku v těle se naruší, což může opět narušit krevní tlak. Studie z roku 2008 uvádí, že nízká hladina draslíku v potravě může být stejně škodlivá, jako vysoká hladina sodíku. Podle této studie je vztah mezi nízkou hladinou draslíku a vysokým krevním tlakem velmi významný.

Může mít draslík vliv na mravenčení?

Nedostatek draslíku může mít vliv na elektrické impulsy, které procházejí z kůže a svalů do míchy a mozku. To může vést ke ztrátě pocitu podél vnějších končetin, což má za následek mravenčení. Mravenčení je obvyklé na prstech u rukou, nohou, i na samotých nohou a rukou.

Co je draslík?

Draslík je jedním z elektrolytů, který se nachází ve všech buňkách těla, včetně těch svalových a nervových. Pracuje se sodíkem na udržení elektrických nábojů vašich buněk, které řídí svalovou kontrakci a fungování svalů jako takové.

Související příspěvky: