Jaké jsou koncentrace arsenu v potravinách?

Obsah

Jaké jsou koncentrace arsenu v potravinách?

Jaké jsou koncentrace arsenu v potravinách?

Množství arsenu v potravinách se v Česku systematicky sleduje od roku 1994. Z analýz potravin na českém trhu vyplývá, že nejvyšší koncentrace arsenu nalezly laboratoře v rybách a potravinách vyrobených z mořských ryb, dále v rýži, v koření, kakau a v rozinkách.

Jaký je maximální obsah arsenu v rýži?

Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA od roku 2016 zavedl oddělené limity pro maximální obsah arsenu v syrové loupané rýži - 0,2 mg/kg, v předpařené nebo parboiled rýži - 0,25 mg/kg a v rýžových chlebíčcích nebo podobných výrobcích - 0,3 mg/kg.

Co je arsen v přírodě?

Co je to arsen a jak se dostává do potravin? Arsen se v přírodě vyskytuje v celé řadě podob. Ve větší koncentraci se vyskytuje například jako příměs některých rudných ložisek, například zlata, stříbra, niklu, kobaltu nebo železa.

Jak snížit množství arsenu v rýži?

Množství arsenu v rýži můžete omezit tím, pokud rýži přes noc namočíte a před vařením propláchnete. Testy také ukázaly, že množství arsenu v rýži můžete snížit zhruba o polovinu, pokud ji vaříte v několikanásobném nadbytku vody, kterou poté slijete. Dejte si pozor na módní trendy a diety!

Související příspěvky: