Proč mikrovlnná trouba vydává elektromagnetické záření?

Obsah

Proč mikrovlnná trouba vydává elektromagnetické záření?

Proč mikrovlnná trouba vydává elektromagnetické záření?

Mikrovlnná trouba vydává neionizující záření, stejné jako záření z mobilního telefonu, jenom mnohem silnější. Nicméně si pamatujte, že se jedná o elektromagnetické záření, takže ne každé záření je zdraví škodlivé.

Co je mikrovlnná trouba?

Mikrovlnná trouba neboli mikrovlnka je kuchyňský spotřebič, který mění elektrickou energii na druh elektromagnetických vln, kterým se říká mikrovlny. V důsledku působení mikrovln dochází k vibracím, otáčení a vzájemnému narážení molekul v jídle do sebe, což způsobí přeměnu kinetické energie na tepelnou.

Je záření z mikrovlnné trouby škodlivé?

Je záření z mikrovlnné trouby škodlivé? Mikrovlnná trouba vytváří elektromagnetické záření. Většina lidí si pod pojmem "záření" automaticky představí něco špatného. Nicméně je potřeba si uvědomit, že záření z mikrovlnné trouby nemá nic společného se zářením z atomových bomb nebo jaderných havárií.

Co se děje při mikrovlnné troubě?

V důsledku působení mikrovln dochází k vibracím, otáčení a vzájemnému narážení molekul v jídle do sebe, což způsobí přeměnu kinetické energie na tepelnou. Je to podobné jako když máte studené ruce a snažíte se je zahřát tak, že je o sebe začnete třít. U mikrovlnné trouby se ale teplo uvolňuje na molekulární úrovni.

Související příspěvky: