Proč je mikrovlnná trouba bezpečná?

Obsah

Proč je mikrovlnná trouba bezpečná?

Proč je mikrovlnná trouba bezpečná?

Mikrovlnná trouba nabízí bezpečný, spolehlivý a pohodlný způsob přípravy a ohřívání pokrmů. Neexistují žádné důkazy o tom, že by mikrovlnná trouba byla nebezpečná nebo zdraví škodlivá. Naopak studie naznačují, že při přípravě jídel v mikrovlnce se zachová více živin a vzniká méně škodlivých látek než při ostatních způsobech tepelné úpravy potravin.

Je záření z mikrovlnné trouby škodlivé?

Je záření z mikrovlnné trouby škodlivé? Mikrovlnná trouba vytváří elektromagnetické záření. Většina lidí si pod pojmem "záření" automaticky představí něco špatného. Nicméně je potřeba si uvědomit, že záření z mikrovlnné trouby nemá nic společného se zářením z atomových bomb nebo jaderných havárií.

Co se děje při mikrovlnné troubě?

V důsledku působení mikrovln dochází k vibracím, otáčení a vzájemnému narážení molekul v jídle do sebe, což způsobí přeměnu kinetické energie na tepelnou. Je to podobné jako když máte studené ruce a snažíte se je zahřát tak, že je o sebe začnete třít. U mikrovlnné trouby se ale teplo uvolňuje na molekulární úrovni.

Proč mikrovlnná trouba vydává elektromagnetické záření?

Mikrovlnná trouba vydává neionizující záření, stejné jako záření z mobilního telefonu, jenom mnohem silnější. Nicméně si pamatujte, že se jedná o elektromagnetické záření, takže ne každé záření je zdraví škodlivé.

Související příspěvky: