Jak do důchodu odejít?

Obsah

Jak do důchodu odejít?

Jak do důchodu odejít?

Pro odchod do důchodu je podle zákona zapotřebí dosáhnout důchodového věku a mít potřebný počet let pojištění, současně je však potřeba si o důchod požádat na příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení. Důchodový věk není totiž výpovědní důvod. Člověk nemusí do důchodu odejít, je to jeho rozhodnutí.

Odejít do důchodu nebo pracovat na procenta?

Odejít do důchodu nebo pracovat na procenta? Dovršení důchodového věku není důvodem k odchodu do důchodu, občan může samozřejmě nadále pracovat. Jeho důchod pak bude samozřejmě vyšší. Za každých 90 dní, které odpracuje navíc po dovršení důchodového věku, se mu jeho penze zvyšuje o 1,5 %.

Jak si přivydělat v důchodu?

Jak si lze přivydělat v důchodu a jaké se platí daně? Občanů v penzijním věku pracujících či přivydělávajících si k důchodu každoročně stoupá. Zdravotní stav současných penzistů je totiž výrazně lepší než před 20 lety.

Jak zvýšit mzdu starobního důchodu?

Za každých 90 dní, které odpracuje navíc po dovršení důchodového věku, se mu jeho penze zvyšuje o 1,5 %. Aby se starobnímu penzistovi jeho mzda zvýšila alespoň o 20 %, musí pracovat přes důchodový věk 3,5 roku. Výhodnější je tedy odejít normálně do starobního důchodu a současně dále pracovat a pobírat tak mzdu i důchod.

Související příspěvky: