Jak vybírat brambory podle jídel?

Obsah

Jak vybírat brambory podle jídel?

Jak vybírat brambory podle jídel?

Naučte se brambory vybírat podle jídel: • Pod klíčky a v zelených částech hlíz se nachází nejvíce toxických glykoalkaloidů, proto takové brambory raději nejezte. • Brambory vařené ve slupce udrží koncentrovanou chuť. • Varný typ A se hodí hlavně na saláty, varný typ C na kaše a varný typ B je univerzál, u kterého záleží na odrůdě.

Jak se konzumují rané brambory během léta?

Rané brambory se obvykle konzumují během léta. Nejpopulárnější jsou odrůdy DALI, GALA, MARABEL, ADÉLA, KEŘKOVSKÉ ROHLÍČKY, z těch nejnovějších pak ANATORI nebo LILLY. Především k dlouhodobému uskladnění jsou pak vhodné polorané odrůdy brambor, jejichž vegetační doba je 110 až 130 dní.

Kdy se brambory zdobily?

Jedlo je panstvo, které se jejich květy také zdobilo, lidové vrstvy je přijímaly s nedůvěrou. V českých zemích lidé brambory považovali za jídlo pro prasata a na milost je vzali až v dobách hladomoru. Pak byli překvapeni, jak mohou být chutné.

Proč jsou rané brambory vhodné k přímé spotřebě?

Velmi rané brambory ale nejsou vhodné pro skladování, naopak jsou určeny k přímé spotřebě. Jsou to například populární IMPALA, ANUSCHKA, COLETTE, ASTORIA, ADORA nebo červená ROSARA.

Související příspěvky: