Co je Parkinsonova choroba?

Obsah

Co je Parkinsonova choroba?

Co je Parkinsonova choroba?

Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění centrální nervové soustavy, které přímo souvisí s úbytkem nervových buněk v části mozku nazvané Substantia nigra (černá substance). Tyto buňky za normálního stavu produkují dopamin, což je neurotransmiter (přenašeč), který zajišťuje přenos signálů mezi nervovými buňkami (neurony).

Co jsou příznaky a projevy Parkinsonové choroby?

Příznaky a projevy Parkinsonové choroby. Průběh a příznaky jsou u každého člověka individuální a mohou se tedy projevit odlišně. První symptomy bývají vcelku nenápadné, patří mezi ně rychlejší únava, pocity tuhosti a** těžkosti končetin**, křeče, zpomalení chůze a zvýšená sekrece slin, slz a potu.

Jak se projevuje Parkinsonova choroba v mozku?

Ilustrace Parkinsonovy choroby z knihy „A Manual of Diseases of the Nervous System“ z roku 1886 od Sira Williama Richarda Gowerse. Parkinsonova choroba je zapříčiněna nadměrnou ztrátou nervových buněk, produkujících v mozku neurotransmiter dopamin, látku, která reguluje činnost určité části mozku zvané bazální ganglia.

Jaké jsou účinné látky proti Parkinsonové chorobě?

Prevence Parkinsonové choroby. Žádná účinná prevence tohoto onemocnění bohužel neexistuje. Jsou však dostupné látky, které jsou schopny zvýšit produkci dopaminu a působí blahodárně na mozkovou tkáň a nervové funkce. ... Parkinsonova choroba není zcela jasně prokazatelná žádným vyšetřením a její příznaky jsou ...

Související příspěvky: