Jak se postarat o štěňata?

Obsah

Jak se postarat o štěňata?

Jak se postarat o štěňata?

Nevíte, jak se o štěňata postarat? Odpovědi naleznete v článku, který jsme pro vás připravili. Fence jste už jistě nachystali porodní místo, kde bude mít absolutní klid. Místo nezapomeňte udržovat v čistotě, nejlépe jej vydezinfikujte a nepouštějte k němu zbytečně další členy rodiny.

Může mít štěňátko dostatek mléka?

Pokud nemá dostatek sil, ke struku mu můžete pomoci (mléko se začne u matky tvořit až několik dní po porodu). Může se stát, že je štěňat příliš a fenka nemá dostatek mléka pro všechny. Pro tyto případy mějte doma sušené psí mléko. Zhruba po deseti dnech se štěňátkům otevřou oči a tři týdny po narození se objevují první mléčné zoubky.

Jak se dostanete k porodu štěněte?

Nezapomeňte se domluvit se svým veterinářem, aby se v případě komplikací dostavil k porodu štěňat. Je velice důležité, aby v porodní místnosti bylo teplo, nejlépe okolo 30°C. Pokud se fenka nemá k očištění právě narozeného štěněte z důvodu vysílení, vezměte jej do dlaně a hadrem ho vysušte.

Jak se štěňátka otevřou oči?

Zhruba po deseti dnech se štěňátkům otevřou oči a tři týdny po narození se objevují první mléčné zoubky. V období jednoho měsíce se tedy může začít s pomalým přikrmováním (podávejte jen mléko a kaše určené pouze pro štěňata).

Související příspěvky: