Může být intenzivní bolest žeber spojena s bolestmi žeber?

Obsah

Může být intenzivní bolest žeber spojena s bolestmi žeber?

Může být intenzivní bolest žeber spojena s bolestmi žeber?

V některých případech může intenzivní bolest pod žebry souviset i s problémy s páteří, a to například tehdy, když plotýnky utlačují nějaký nerv. Pichlavé bolesti žeber také mohou představovat takzvanou mezižeberní neuralgii, při níž bolest vzniká v důsledku podráždění nebo stlačení nervů mezi žebry.

Může být bolest pod žebry způsobena bolestí páteře?

Bolesti pod žebry může zapříčinit i defekt páteře, kdy plotýnky tlačí na nervy. Jde o intenzivní bolest, která je paradoxně v klidu ještě silnější. Tyto bolesti bývají často způsobené přetížením určitých svalových skupin, případně blokádou určitého segmentu zad po prudkém pohybu či nepřiměřeném zatížení.

Může jít o bolest na levé straně žeberu?

Tato bolest potom může "vystřelovat" na přední hrudní stěnu až do oblasti srdce, čímž může imitovat příznaky akutního infarktu. V této oblasti se nachází slezina. Při intenzivní bolesti na levé straně žeber se tedy může jednat o poraněnou či zvětšenou slezinu.

Může jít o bolest pod pravým žebrem?

V tom případě může jít o podrážděný žlučník, o to více, pokud bolestem předcházela konzumace mastného a tučného jídla. Kromě žlučových kamenů nebo infekce žlučníku mohou bolesti pod pravým žebrem signalizovat i ledvinové kameny, plyny v trávicím traktu či onemocnění jater.

Související příspěvky: