Jaký je způsob šíření zvuku v vakuu?

Obsah

Jaký je způsob šíření zvuku v vakuu?

Jaký je způsob šíření zvuku v vakuu?

Zvuk vznikající nepravidelným chvěním nazýváme HLUK. Naopak je-li kmitání zdroje zvuku pravidelné vnímáme TÓN. Zvuk se šíří pružným prostředím ve vakuu se šířit nemůže. Rychlost šíření zvuku v různých prostředích je různá.

Kdo je zdrojem zvuku?

Zdrojem zvuku je chvějící se těleso (např. struna, zvon, sloupec vzduchu…). 2) prostředí, kterým se zvuk šíří (vzduch, kapaliny, kovy …) Zvuk vznikající nepravidelným chvěním nazýváme HLUK.

Můžeme zachytit zvuky v lidském uchu?

Lidské ucho může zachytit zvuky jen v určitém rozmezí kmitočtů. Vnímá zvuky od kmitočtu 16 Hz do kmitočtu 20 000 Hz. Nejlépe slyšíme zvuky od 1000 Hz do 4000 Hz. Ultrazvuk využíváme k různým účelům (např. diagnostika v lékařství, mísení kapalin, zjišťování vad v odlitcích, čištění …).

Jaká je rychlost zvuku?

Rychlost zvuku. Rychlost zvuku je rychlost, jakou se zvukové vlny šíří prostředím. Často se tímto pojmem myslí rychlost zvuku ve vzduchu, která závisí na atmosférických podmínkách. Největší vliv na její hodnotu má teplota vzduchu. Při teplotě 20 °C je rychlost zvuku v suchém vzduchu 343 m/s, tj. 1235 km/h.

Související příspěvky: