Co může způsobit nedostatek železa ve střevě?

Obsah

Co může způsobit nedostatek železa ve střevě?

Co může způsobit nedostatek železa ve střevě?

Některá onemocnění však mohou potlačit produkci hepcidinu, což pak vede k nadměrnému vstřebávání železa a k přetížení železem. Na druhé straně existují i nemoci, které naopak stimulují tvorbu hepcidinu a zvyšují jeho hladinu v organizmu. To může vést k nedostatku železa (protože hepcidin potlačuje jeho vstřebávání ve střevě).

Může jít o nedostatek železa ve střevě?

To může vést k nedostatku železa (protože hepcidin potlačuje jeho vstřebávání ve střevě). Rovnováha železa v organizmu je také ovlivněna složením naší stravy (tedy tím, kolik železa z potravy přijímáme).

Jak regulovat hladinu železa v těle?

Tělo reguluje hladinu železa tak, že mění množství železa, které se vstřebává z trávicího traktu. Hormonem odpovědným za regulaci hladiny železa v organizmu (v krvi) je hepcidin. Ten pomáhá udržovat rovnováhu železa v organizmu.

Kdo je hormonem odpovědným za hladinu železa v krvi?

Hormonem odpovědným za regulaci hladiny železa v organizmu (v krvi) je hepcidin. Ten pomáhá udržovat rovnováhu železa v organizmu. Jeho hlavní funkcí je potlačovat vstřebávání železa. Vysoké zásoby železa -> zvýšení hladiny hepcidinu -> snížení vstřebávání železa. Nízké zásoby železa -> snížení hladiny hepcidinu -> vstřebávání železa se zvyšuje.

Související příspěvky: