Jaká je teplota mořské vody s hloubkou?

Obsah

Jaká je teplota mořské vody s hloubkou?

Jaká je teplota mořské vody s hloubkou?

Změna teploty mořské vody s hloubkou je nejvýraznější v tropickém pásu (obr. 12.12) a směrem k polárním oblastem se rozdíly zmenšují. V okolí rovníku se teplota povrchové vody pohybuje kolem 26–27 °C a po zhruba 100–300 metrech nastává do hloubky 1 000 m rychlý pokles teploty až na 4 °C, při dně hlubokomořských pánví je teplota pouze 2–3 °C.

Jaké jsou Příčiny změny teploty mořské vody?

Hlavními příčinami změny teploty mořské vody a vzniku vertikálních teplotních gradientů je pohlcování slunečního záření, konvektivní přenos tepla pod hladinou a kondenzace vodní páry na hladině.

Co jsou fyzikální vlastnosti mořské vody?

Fyzikální vlastnosti mořské vody 1 Teplota mořské vody. Hlavními příčinami změny teploty mořské vody a vzniku vertikálních teplotních gradientů je... 2 Hustota mořské vody. Mořská voda má při salinitě 35 ‰ a teplotě 0 °C hustotu 1,028 g.cm -3 (hmotnost 1 m 3 asi 1028 kg)... 3 Pohyby mořské vody. Uskutečňuje-li se pohyb vodních částic v uzavřených dráhách, mluvíme o vlnění. More ...

Co se týče povrchových teplot vody?

Osa nejvyšších povrchových teplot vody bývá nazývána teplotní rovník. Ten se v průběhu roku mírně posunuje a v některých částech oceánů přesahuje i na jih od geografického rovníku. V průměru jsou povrchové vody teplejší na severní polokouli než na jižní.

Související příspěvky: