Proč jsou štítná žláza důležitá?

Obsah

Proč jsou štítná žláza důležitá?

Proč jsou štítná žláza důležitá?

Proč je štítná žláza důležitá? 1 Během těhotenství a po narození jsou důležité pro vývoj mozku, 2 ovlivňují metabolismus všech tří živin – tuků, cukrů i bílkovin, 3 zvyšují spotřebu kyslíku, 4 podporují růst a další vývoj, zasahují do metabolismu kostí, 5 stimulují srdce ke zvýšené činnosti a působí na všechny orgány kromě mozku, sleziny a varlat.

Co je štítná žláza?

Štítná žláza je laločnatá žláza umístěna v blízkosti průdušnice a hrtanu. Jedná o tzv. endokrinní žlázu, tedy žlázu s vnitřní sekrecí. To znamená, že hormony, které vyrábí, jsou vylučovány přímo do krve. Štítná žláza produkuje tři hormony. Jde o trijodthyronin, thyroxin a kalcitonin.

Může být zvýšená funkce štítné žlázy způsobena problémy se srdcem?

Zvýšená funkce štítné žlázy může vyvolat další vážné potíže. Jedná se zejména o abnormálně vysoký krevní tlak, u starších pacientů se mohou objevit problémy se srdcem. Stejně jako u hypofunkce štítné žlázy se vyskytují nepravidelnosti v menstruačním cyklu.

Je to zánět štítné žlázy?

Bolest štítné žlázy. Pokud vás pobolívá na krku v místě štítné žlázy a cítíte její zvětšení, je to pravděpodobně z důvodu probíhajícího zánětu. Zánět obvykle doprovázejí i horečky, slabost a únava, případně bolesti hlavy. Je ovšem pravdou, že zánět štítné žlázy je poměrně vzácné onemocnění a ...

Související příspěvky: