Co je statický tlak a dynamický tlak?

Obsah

Co je statický tlak a dynamický tlak?

Co je statický tlak a dynamický tlak?

Dynamický tlak – je přímo úměrný druhé mocnině rychlosti. Celkový tlak – je součet statického a dynamického tlaku. Součet statického a dynamického tlaku je konstantní, a proto, pokud se těleso vůči okolnímu vzduchu nepohybuje, je statický tlak maximální a dynamický tlak nulový.

Jak zvýšit účinnost statického tlaku pro pracovní body?

Použít účinnost statického tlaku pro pracovní body blízko podmínek, kdy nastává volné proudění (nulový odpor proudění), je nesmyslné, protože ventilátor vytváří dynamický tlak, ale málo statického tlaku (např. při 100 % max. průtoku na Obr. č. 16 a Obr. č. 18).

Jak změřit tlak v kapalinách?

Statický tlak lze změřit ve chvíli, kdy se vzduch (případně kapalina) nepohybuje, dynamický tlak lze změřit pouze za pohybu vzduchu (případně kapaliny) jako pokles statického tlaku a poté lze zjednodušeně uvažovat, že celkový tlak je součet statického a dynamického tlaku.

Co se týče tlaku v okolním vzduchu?

Součet statického a dynamického tlaku je konstantní, takže pokud se těleso vůči okolnímu vzduchu nepohybuje, je statický tlak maximální a dynamický tlak nulový. V případě pohybu pak stoupá dynamický tlak a statický o tutéž hodnotu klesá.

Související příspěvky: