Co jsou doklady povinné pro řidiče motorového vozidla?

Obsah

Co jsou doklady povinné pro řidiče motorového vozidla?

Co jsou doklady povinné pro řidiče motorového vozidla?

Informace o dokladech, které jsou povinné pro českého dopravce (musí mít řidič motorového vozidla při řízení u sebe) při provádění vnistrostátní a mezinárodní silniční dopravy Řidičské oprávnění lze udělit jen osobě, která dosáhla věku (dle zákona 297/2011 v platnosti od ledna 2012):

Kdo je řidičem nákladního vozidla nebo autobusu?

Pouze pro řidiče, který není občanem ČR. Pouze pokud je vozidlo pronajaté a řídí jej nájemce nebo jeho zaměstnanci. Prokazuje se formulářem A1. Vyslanou osobou může být zaměstnanec nebo osoba samostatně výdělečně činná. Pokud řidič nákladního vozidla či autobusu není uveden jako majítel vozidla, musí jej mít při jízdě do zahraničí.

Co jsou vozidla zvláštního určení?

Vozidla zvláštního určeníjsou silniční vozidla kategorie M, N nebo O, která mají zvláštní technické vlastnosti k výkonu funkce, jež vyžaduje zvláštní uspořádání a/nebo výstroj. Typy vozidel zvláštního určení jsou vymezeny a uvedeny v oddílu 5 části A přílohy II směrnice 2007/46/ES.

Kdo musí vozit doklad o dopravní nehodě?

Doporučuje se mít ve vozidle tzv. Evropský záznam o dopravní nehodě, Provozovatelé vozidel musí dle zákona č. 361/2000 Sb. vozit doklad o rozměrech viz §43a/3.

Související příspěvky: