Proč je zvýšení hladiny močoviny v krvi?

Obsah

Proč je zvýšení hladiny močoviny v krvi?

Proč je zvýšení hladiny močoviny v krvi?

Snížení hladiny močoviny v krvi není problémem. Naopak zvýšení koncentrace v krvi je varovným znamením, že něco není v pořádku. Obecně lze říci, že čím vyšší je množství močoviny v krvi, tím závažnější bude postižení ledvin. Ledviny nezvládají filtrovat krev a zbavovat organismus močoviny, která přebývá v krvi.

Co může být příčinou městnání krve?

To může mít více příčin. Jedná se například o městnání krve z důvodu srdečního selhání, šok, stres a o stavy, které jsou spojeny se ztrátou tekutin, tedy popáleniny a krvácení. Dále je to překážka v odtoku moči, například močové kameny v močovodu. Jinou možností může být zúžení ledvinné tepny, která přivádí krev.

Co se děje s močovinou?

Společně s močovinou je nahlíženo i na hodnoty kreatininu, který se z hlediska posouzení funkčnosti ledvin chová naprosto stejně jako močovina. Příčinou může být akutní nebo chronická choroba ledvin, jejich poškození nebo selhání.

Jaká je močovina v jaterách?

Játra přijímají různé odpadní látky a vyrábí z nich právě močovinu. Močovina je potom z jater vypuzena do krve a unášena do ledvin, kterými je odstraněna z organismu pryč. Zvýšená hladina močoviny tak ukazuje na poškození ledvin... Močovina (urea) je v lidském organismu nejvýrazněji spojena se dvěma orgány, játry a ledvinami.

Související příspěvky: