Jaké jsou rozdíly v ultrazvukovém vlnění?

Obsah

Jaké jsou rozdíly v ultrazvukovém vlnění?

Jaké jsou rozdíly v ultrazvukovém vlnění?

Ultrazvukové odrazy nejsou vždy stejné, jsou výrazně závislé na prostředí kterým ultrazvukové vlnění prochází. Ultrazvuk se na jednotlivých rozhraních nejen odráží, ale v tkáních se i zeslabuje, případně i rozptyluje do jiných stran nežli zpět k sondě anebo se různě "láme".

Jak zjistit vzdálenost ultrazvuku z mořského dna?

Na základě časového intervalu, který uplyne mezi vysláním signálu v čase jeho přijetím v čase , a velikosti rychlosti v šíření ultrazvuku ve vodě lze určit vzdálenost l , kterou ultrazvuk urazil (tedy hloubku moře pod detektorem): . Získané údaje není problém zpracovat pomocí počítače a vykreslit trojrozměrný reliéf mořského dna.

Jaká je metoda ultrazvukové defektoskopie?

Metoda je podobná ultrazvukové defektoskopii: ultrazvuk dopadá na mořské dno a odráží se zpět. Na základě časového intervalu, který uplyne mezi vysláním signálu v čase jeho přijetím v čase , a velikosti rychlosti v šíření ultrazvuku ve vodě lze určit vzdálenost l , kterou ultrazvuk urazil (tedy hloubku moře pod detektorem): .

Jak se ultrazvukové vlnění vrací zpět do těla?

Aby ultrazvukové vlnění mohlo do těla volně procházet a poté se z něho odrazem zase vracet zpět, je zapotřebí aby mezi ultrazvukovou sondou a povrchem těla byla akusticky "vodivá" plocha (vzduch je pro sonografii bariéra).

Související příspěvky: