Co je tlak?

Obsah

Co je tlak?

Co je tlak?

Tlak (p, P) z latinského slova pressura, je fyzikální veličina vyjadřující poměr síly (F) působící kolmo na povrch plochy o obsahu (S), nad kterou se tato síla rozděluje. K vyjádření tlaku se využívají různé jednotky, většinou pocházející právě z jednotky síly dělenou jednotkou plochy.

Co je atmosférický tlak?

Atmosférický tlak 1 Měření tlaku vzduchu. První zdařilý experiment, který prokázal existenci tlaku vzduchu, navrhl italský fyzik Evangelista... 2 Nastavení tlakoměru - změna tlaku vzduchu s nadmořskou výškou. Tíha vzduchového sloupce sahající od hladiny, kde se tlak... 3 Extrémy tlaku vzduchu. Všechny hodnoty níže jsou redukovány na hladinu moře. Teplota vzduchu Vlhkost... More ...

Co je fyzikální veličina tlak?

Tlak je fyzikální veličina, obvykle označovaná symbolem p nebo P (z latinského pressura), vyjadřující poměr velikosti síly F, působící kolmo na rovinnou plochu a rovnoměrně spojitě rozloženou po této ploše, a obsahu této plochy S, tedy =. Pokud není tato síla F rozložena na dané ploše rovnoměrně, pak veličinu p, danou předchozím vzorcem, nazýváme střední tlak.

Co je hlavní jednotka tlaku v soustavě SI?

Hlavní jednotkou tlaku v soustavě SI je pascal (Pa). Je to tlak, který vyvolává síla 1 newtonu (1 N), rovnoměrně a spojitě rozložená a působící kolmo na plochu o obsahu 1 čtverečního metru (1 m 2).

Související příspěvky: