Jak můžeme zemětřesení dělit?

Obsah

Jak můžeme zemětřesení dělit?

Jak můžeme zemětřesení dělit?

Zemětřesení můžeme klasifikovat z několika hledisek. Kromě hodnocení intenzity a velikosti můžeme otřesy dělit podle původu vzniku a hloubky ohniska. Obr. 1: Zlom San Andreas v Kalifornii na západě USA. Tato zlomová oblast je známá díky častým a ničivým tektonickým zemětřesením. Podle vzniku dělíme zemětřesení na řítivá, vulkanická a tektonická[1].

Kde bylo nejhlubší světové zemětřesení?

Nejhlubší světové zemětřesení bylo, podle Z. Kukala[3], zaznamenáno v oblasti Indonésie v roce 1934. Hloubka ohniska byla vypočtena na 720 km. Nejhlubší evropské zemětřesení se datuje do roku 1954 na území Sierra Nevady (655 km).

Jak vznikají zemětřesení?

Zemětřesení 1 Vznik zemětřesení, klasifikace, základní pojmy. Otřesy vznikají, pokud dojde k náhlému uvolnění energie v zemském tělese. 2 Seismické vlny. Pokud dojde uvnitř zemského tělesa nebo na jeho povrchu k uvolnění nashromážděné elastické energie, je... 3 Intenzita a velikost zemětřesení. Intenzita zemětřesení, jak bylo uvedeno výše, je veličina, která je určována na... More ...

Kdo je příčinou zemětřesení?

Pokusme se na ni odpovědět. Nejprve krátce shrneme, čemu v případě silného zemětřesení čelíme. Tento jev vzniká podél tektonických zlomů v zemském nitru, kde čas od času dojde k náhlému uvolnění mechanické energie, která se postupně nahromadila při vzájemných pomalých posunech a deformacích litosfé­rických desek.

Související příspěvky: