Kdo nese ženské jméno hurikánu?

Obsah

Kdo nese ženské jméno hurikánu?

Kdo nese ženské jméno hurikánu?

Hurikán, který nyní sužuje karibskou oblast, nese ženské jméno Irma, zatímco ten, který nedávno napáchal obrovské škody v Texasu, měl jméno mužské Harvey. Tato tradice střídání ženských a mužských jmen pro názvy tropických bouří v Atlantiku byla zavedena v roce 1979, v době narůstajícího feminismu, zřejmě kvůli genderové vyváženosti.

Jaké jsou jména hurikánů z roku 2005?

To znamená, že jména hurikánů z roku 2005 budou znovu použity v roce 2011. Pokud některý hurikán způsobil velké materiální škody, či dokonce ztráty na životech, je jméno tohoto hurikánu navždy vyřazeno. O vyřazení jména ze seznamu rozhoduje výbor ve Světové meteorologické organizace.

Jaký byl název hurikánu?

První známý název hurikánu pochází z roku 1825 a byl jím živel Santa Ana, který zabil na 1300 lidí na Portoriku. Tehdy se zavedla praxe pojmenovávat tropické bouře podle svatého, který slavil svátek v den, kdy živel dorazil do obydlené oblasti. Koncem 19. století začal meteorolog Clement Wragge dávat hurikánům ženská jména, často biblická.

Jak se začalo pojmenovat hurikány a tropické bouře?

Systematicky pojmenovávat hurikány a tropické bouře začalo v roce 1953 Národní Centrum pro Hurikány na Floridě (National Hurricane Centrum). V současnosti jsou jména spravovány a aktualizovány Světovou meteorologickou organizací. Do roku 1978 to byla jen ženská jména.

Související příspěvky: