Kde se nachází dráha Mléčné dráhy?

Obsah

Kde se nachází dráha Mléčné dráhy?

Kde se nachází dráha Mléčné dráhy?

Mléčná dráha je úsek naší Galaxie, který se na noční obloze představuje v podobě stříbřitého pásu po celém nebi. Nejjasnější část Mléčné dráhy leží v oblasti Střelce a Štíra, která je bohužel v České republice viditelná sezónně v létě a jen nízko nad jižním obzorem.

Kde začíná systém temných mlhovin v Mléčné dráhě?

Začíná zde systém temných mlhovin, který se táhne až do souhvězdí Střelce a rozděluje letní Mléčnou dráhu na dvě části. Tmavé místo v srdci Mléčné dráhy je označováno jako Velká trhlina a jde o komplex neprůhledných oblaků mezihvězdného plynu a prachu.

Jaká byla Mléčná dráha starých Mayů?

Mléčná dráha tehdy prochází nadhlavníkem. Ceremoniální centra starých Mayů ležela v těchto zeměpisných šířkách (zhruba 15 až 20° SŠ). Mléčná dráha jim v určitých nočních hodinách zářila vždy kolmo k obzoru a klenula se přes nadhlavník od obzoru k obzoru. [6]

Kde leží nejjasnější část Mléčné dráhy?

Nejjasnější část Mléčné dráhy leží v oblasti Střelce a Štíra, která je bohužel v České republice viditelná sezónně v létě a jen nízko nad jižním obzorem. Hluboko pod ním lze pak v jižních končinách naší Země pozorovat úchvatné útvary temných mlhovin a Magellanova mračna.

Související příspěvky: