Může to být příčinou infarktu myokardu?

Obsah

Může to být příčinou infarktu myokardu?

Může to být příčinou infarktu myokardu?

Základní příčinou infarktu je ukládání cholesterolu ve stěně tepny a její postupné zužování. Může to vést ke vzniku krevní sraženiny nebo způsobit anginu pectoris. Mezi další faktory, které zvyšují možnost infarktu myokardu, patří například stres, cukrovka, vysoký krevní tlak nebo nadváha.

Co může způsobit infarkt myokardu?

Komplikace infarktu myokardu Komplikací, které mohou nastat je celá řada, záleží na daném stavu pacienta. Čím více je postižena levá komora, tím méně získávají plíce okysličenou krev a může nastat otok plic (plicní edém). Změnou činnosti srdeční svaloviny může dojít k život ohrožujícím arytmiím.

Jak poznáte blížící se infarkt?

Přichází náhle a bez varování. Jak poznáte blížící se infarkt? Projevy nastupují náhle, zcela bez jakéhokoliv předchozího varování. Nejčastěji se projeví tupým tlakem nebo pálením za hrudní kostí, bolestí, která se šíří do levé paže a krku.

Co je srdeční infarkt?

Srdeční infarkt je závažné onemocnění, které přímo ohrožuje život pacienta. Vzniká při přerušení krevního zásobování části srdce kvůli uzávěru nebo zúžení srdeční tepny (nejčastěji vznikem krevní sraženiny). Srdce tak nemá dostatek kyslíku a živin pro vykonávání své funkce a postižená část srdečního svalu odumírá.

Související příspěvky: