Jaké jsou degenerativní onemocnění páteře?

Obsah

Jaké jsou degenerativní onemocnění páteře?

Jaké jsou degenerativní onemocnění páteře?

Degenerativní onemocnění páteře jsou častým problémem běžné praxe. Degenerativní změny mohou postihovat všechny anatomické struktury páteře a jejich rozsah nekoreluje s tíží subjektivních obtíží. Závažné jsou až pokročilé degenerativní změny, které v edou k útlaku okolních neurologických struktur.

Jaký je vývoj neurodegenerativních onemocnění?

Rozvoj neurodegenerativních onemocnění lze shrnout do jednoduchého schématu (viz tabulku ). Většina neurodegenerativních onemocnění je dědičná, ale dědičnost nehraje u všech stejně významnou roli. U Huntingtonovy choroby je velmi významná, u Parkinsonovy nemoci se zase uplatňuje málo.

Co je dědičnost neurodegenerativních onemocnění?

Většina neurodegenerativních onemocnění je dědičná, ale dědičnost nehraje u všech stejně významnou roli. U Huntingtonovy choroby je velmi významná, u Parkinsonovy nemoci se zase uplatňuje málo. Mutace buď zasáhne jeden gen, nebo změní delší úsek DNA, čímž jsou ovlivněny i geny sousední.

Co je neurodegenerativním onemocněním?

Častým neurodegenerativním onemocněním je Alzheimerova choroba, která postihuje 5–10 % osob starších 65 let. V nejlehčí formě se projevuje zhoršením paměti, ale vede až k naprosté zmatenosti a ztrátě většiny rozumových schopností.

Související příspěvky: