Co se týče testosteronu?

Obsah

Co se týče testosteronu?

Co se týče testosteronu?

Testosteron si často spojíme s agresí, soutěživostí či typicky mužským chováním, ale nutné je také poznamenat, že se jedná o hormon, který je důležitý pro zdraví našeho srdce či schopnost reprodukce.

Co se projevuje při poklesu hladiny testosteronu?

Vyvolání výkyvy nálad, úzkostné stavy či deprese (ano, osoby s nižší hladinou testosteronu jsou mnohem náladovější než osoby s normální či mírně vyšší hladinou) (Huo et al., 2016) Stejně tak mohou na druhou stranu být tyto faktory tím, co k poklesu této hladiny přispívá.

Jak zvýšit hladinu testosteronu?

25 tipů, jak zvýšit hladinu testosteronu (zahrnuje vědecké studie) 1 Dlouhý a kvalitní spánek. Nedostatek spánku po dobu jednoho týdne (5 hodin za noc) dokázal snížit hladinu testosteronu u zdravých mužů o 15%. 2 Méně se stresujte. Stres podporuje tvorbu hormonu kortizolu, který zabíjí Váš testosteron. Kortizol je katabolický hormon, který potlačuje tvorbu testosteronu a snižuje jeho tvorbu. 3 Mějte více sexu. Z našeho seznamu určitě nejpříjemnější způsob jak zvýšit produkci testosteronu. Věddci si stále lámou hlavu nad tím, jak přesně sex hladinu testosteronu ovlivňuje.

Jak je testosteron vázaný na albumin?

Testosteronu vázaného na albumin je v krvi cca 54 %, SHBG testosteronu cca 44 %. Množství testosteronu vázaného na SHBG s věkem roste. Můžeme tak mít vysokou hladinu celkového testosteronu, ale pokud je využitelná pouze menší část z něj, nemusíme se ani tak cítit ve své kůži.

Související příspěvky: