Jaké baterie se používají v elektrických kolech?

Obsah

Jaké baterie se používají v elektrických kolech?

Jaké baterie se používají v elektrických kolech?

Jaké baterie (akumulátory) se používají v elektrických kolech? Elektrokola, která ekolo.cz nabízí jsou výhradně vybavena bateriemi typu Li-Ion (Lithium-Ion) a Li-Pol (Lithium Polymer), v současné době testujeme také LiFePO 4 a zanedlouho také Li-Sulphur články. Baterie neobsahují nebezpečné materiály, jako např. kadmium nebo rtuť.

Kolik kilometrů můžete ujet na baterie 400wh?

Řekněme, že na vaši baterii o kapacitě 400Wh na jedno nabití ujedete 40 kilometrů. A tato baterie bude reálně fungovat 500 plných cyklů. To je celkem 20.000 kilometrů - takže po tři roky, každý den, v létě, v zimě, i v plískanicích můžete ujet bezmála 20 km. Je to hodně nebo málo?

Co se týče nabíjení baterie?

To znamená, že před započetím nabíjení je dobré tyto články vybít a až poté začít nabíjet. Další vlastností je tzv. „samovybíjecí efekt“, pokud zařízení není delší dobu používáno např. v zimním období. Před opětovným používáním zařízení je vhodné baterii šetrně vybít a poté nechat plně nabít.

Jak nabíjet baterie na elektrokole?

Pokud bychom byli v laboratoři a věnovali tomu čas, můžeme provést řadu nabíjecích a vybíjecích cyklů a ubývající kapacitu zapisovat do grafu. Ale vy přeci budete na elektrokole jezdit! Jednou 15 kilometrů do práce a zpět, podruhé pojedete na dlouhý výlet a po 50 km baterii třeba za hodinu přes oběd nabijete o 30-50% a pojedete dál.

Související příspěvky: