Co můžete udělat z rakytníku?

Obsah

Co můžete udělat z rakytníku?

Co můžete udělat z rakytníku?

Z rakytníku můžete kromě plodů, z nichž se vyrábí třeba rakytníkový sirup, zužitkovat i výhony a listy. Obsahují stejné látky jako plody, ale v menším množství. Listy lze sušit a použít na čaj, stejně tak jako výhonky (z čerstvých se dělají výluhy).

Jak pěstovat rakytník?

O rakytníku je známo, že jeho plody mají obrovské množství vitaminu C, je velmi přizpůsobivý a snese téměř jakékoliv podmínky. Přesto se některým pěstitelům nedaří donutit keř k tomu, aby plodil pravidelně a vydatně. Co za tímto neúspěchem může stát a jak pěstovat rakytník tak, aby byla sklizeň vydatná?

Jak zpracovávat Rakytníky na zahradě?

Na zahradě si většinou vzhledem k půdní kvalitě můžete dovolit zpracovat před výsadbou zem hlouběji. Udělejte to a zapravte do ní organické hnojivo (hnůj), které dodá rakytníkům do startu potřebné prvky. Také během příštích let bude rakytník potřebovat fosfor a draslík.

Proč je rakytník důležitý pro naše zdraví?

Rakytník obsahuje obrovské množství vitamínu C, a v zimě se nám tak za naše úsilí odmění. Vlastností rakytníků využívalo tibetské, mongolské a indické lidové léčitelství po celé generace.

Související příspěvky: