Proč jsou ledviny poškozené?

Obsah

Proč jsou ledviny poškozené?

Proč jsou ledviny poškozené?

Poškozené ledviny nedokážou odfiltrovat a vyloučit přebytečný sodík, což vede k jeho vzestupu v krvi (odborně se tomuto stavu říká hypernatrémie). U onemocnění ledvin proto lékaři často doporučují snížit denní příjem sodíku pod 2 000 mg na den ( 9, 10 ).

Jaké jsou příznaky onemocnění ledvin?

"Onemocnění ledvin bohužel často nemusí mít žádné příznaky, až 40% pacientů, kteří musí být léčeni náhradou funkce ledvin (dialýzou nebo transplantací) mají jako první příznaky projevy selhání ledvin.

Proč jsou poškozené ledviny špatně vylučovány?

Poškozené ledviny totiž špatně vylučují odpadní produkty metabolismu bílkovin. Na druhou stranu pacienti s terminální fází selhání ledvin, kteří potřebují dialýzu, což je léčba, při které dochází k filtrování a čištění krve od odpadních látek s pomocí speciálního (dialyzačního) přístroje, mají vyšší potřebu bílkovin ( 15, 16 ).

Jak se zbavit fosforu z ledvin?

Fosfor: Špatně fungující ledviny nedokážou tělo zbavit nadbytečného fosforu, který se nachází v řadě potravin. Vysoká hladina fosforu v krvi je zdraví škodlivá, takže pacientům s nemocnými ledvinami lékaři doporučují omezit denní příjem fosforu na 800–1 000 mg ( 13, 14 ).

Související příspěvky: