Jak dlouho trvá olej v olejové vaně po stečení?

Obsah

Jak dlouho trvá olej v olejové vaně po stečení?

Jak dlouho trvá olej v olejové vaně po stečení?

V tu chvíli je totiž olej „rozházen“ po celém motoru a trvá několik minut, než všechen steče zpátky do olejové vany, kam sahá měrka. Pokud měříme olej za studena, případně před stečením do vany, je potřeba si uvědomit, že naměříme oleje méně, než za tepla a po stečení.

Jakou funkci má tlak oleje?

Jakou funkci má tlak oleje? Tlak je tím, co samotný olej pobízí k pohybu po soustavě mazacích kanálů. Promazávání častí, které jsou při tvorbě mechanické energie nejvíce využívány, zvyšuje jejich odolnost, efektivitu a pochopitelně také životnost.

Jaký je tlak při volnoběhu za studena?

Přesto by se čísla při novém anebo dobře udržovaném motoru neměla výrazně lišit. Stěžejní pro nás přesto bude především měření za tepla, a to ideálně za provozní teploty. Pokud budeme vycházet z průměrných parametrů, tlak by se měl při volnoběhu za studena pohybovat zhruba na 3-3,5 bar.

Jak se měří tlak motoru za studena?

Přesto by se čísla při novém anebo dobře udržovaném motoru neměla výrazně lišit. Stěžejní pro nás přesto bude především měření za tepla, a to ideálně za provozní teploty. Pokud budeme vycházet z průměrných parametrů, tlak by se měl při volnoběhu za studena pohybovat zhruba na 3-3,5 bar. Za tepla přibližně mezi 2-2,5 bar.

Související příspěvky: