Co obsahují ostružiny?

Obsah

Co obsahují ostružiny?

Co obsahují ostružiny?

Ostružiny v sobě ukrývají spoustu minerálů a vitaminů. Obsahují vitamin C, vitaminy skupiny B, fosfor, železo, hořčík, vápník, kyselinu listovou, karoten, draslík a bioflavonoidy. A čím mají plody sytější barvu, tím víc prospěšných látek obsahují. Zdravé listí. Zdravé je i ostružinové listí.

Jak se dozrávají Maliny a Ostružiny?

Maliny a ostružiny dozrávají od července do září: záleží na tom, o jakou odrůdu se jedná. Dobu sběru poznáte jednoduše podle barvy plodů. U malin bývá ve většině případů narůžovělá, u ostružin černá. Maliny chutnají nejlépe v plné zralosti, sklízíme je tedy nejméně třikrát týdně, protože přezrálé padají na zem. Maliník plodí až čtyři týdny.

Jak se sklízejí ostružiny?

Ostružiny se sklízejí stejně jako maliny. Jejich hlavní sklizeň však začíná až v polovině srpna. Plody mají pevnější dužinu než maliny, na rozdíl od nich však stačí, když je sklízíme jednou týdně. Pokud plody ihned nekonzumujete a hodláte je uchovat pro pozdější spotřebu, je nutné, abyste je rychle zpracovali nebo vložili do mrazáku.

Co jsou ostružiny chutné?

Ostružiny jsou chutné plody ostružiníku. Patří mezi drobné bobulovité ovoce a z botanického hlediska představují souplodí peckovic. Vypadají velice podobně jako maliny, ale mají černou barvu a spíše kyselejší chuť. Hodí se ale k většině jídel a obsahují řadu esenciální živin a antioxidantů. Jak zařadit ostružiny do jídelníčku?

Související příspěvky: