Kdo míří na vrchol Mt. Everestu?

Obsah

Kdo míří na vrchol Mt. Everestu?

Kdo míří na vrchol Mt. Everestu?

Horolezci-turisté mířící na vrchol Mt. Everestu (22. května 2019) | foto: Reuters. Kanadský dokumentarista a horolezec Elia Saikaly dospěl k Hillaryho schodu, tedy poslednímu useku cesty před vrcholem, ráno 23. května. Východ slunce však neodhalil nádherný pohled na vrcholky hor, ale na mrtvé tělo jiného horolezce.

Kdy došlo k nejsmrtelnějšímu dni na Mount Everest?

K asi nejsmrtelnějšímu dni na Mount Everest došlo v květnu 1996, kdy zahynulo 8 lidí při bouři. Ani tato událost, kterou proslavil ve své knize "Peklo blízko nebe" Jon Krakauer, nezabránila přílivu lidí ochotných utratit desítky tisíc dolarů za šanci zkrotit nejvyšší horu Země.

Kde dokončili výstup na Mount Everest?

Dne 29. května 1953 dokončili Edmund Hillary a Tenzing Norgay první potvrzený výstup na Mount Everest, který se nachází 8844 metrů nad mořem. Ačkoliv oba horolezci strávili na vrcholku jen 15 minut, podařilo se jim vyfotit několik fotografií a sníst pár mátových koláčků, které byly ranou verzí dnešních energetických tyčinek.

Kdo zemřel při pokusu vylézt na Mount Everest?

Při pokusu vylézt na Mount Everest zemřelo asi 240 lidí. Laviny, skalní sesuvy, bouře, pády, výšková nemoc, mráz, vyčerpání a jejich kombinace se pro těchto 240 lidí ukázaly jako fatální, zejména pak v zóně smrti, která se nachází ve výšce 7 924 metrů. Vzhledem k tomu, že cesta dolů je vyčerpávající a nebezpečná, mnoho mrtvol zůstane tam.

Související příspěvky: