Jaké jsou příznaky otravy?

Obsah

Jaké jsou příznaky otravy?

Jaké jsou příznaky otravy?

Jedná se především o nedostatečně upravené maso, vejce, syrové výhonky či ryby a ústřice, měkké nebo nepasterované sýry (brie, feta), špatně umyté ovoce a zeleninu, nepasterované nápoje nebo o nakaženou vodu. Příznaky se objevují kdykoliv během několika hodin, dnů či týdnů po nakažení. Záleží na druhu patogenu, který otravu způsobil.

Kde se objevuje otrava jídlem?

Otrava jídlem se nejčastěji vyskytuje u dětí a starších osob. Samozřejmě je na místě při závažnějších příznacích vyhledat lékaře, nechat se vyšetřit a postup léčby s ním konzultovat. Důležité je každopádně nechat žaludek odpočinout a počkat, až odezní výbuchy v podobě zvracení, průjmu a nevolnosti.

Jaké jsou příznaky otravy jídlem?

Příznaky otravy jídlem, které prožijete, se budou lišit podle toho, čím přesně bylo vaše jídlo kontaminováno (např. bakteriemi salmonely nebo listerie). Nejvyšší riziko otravy potravinami mají velmi mladí nebo naopak staří lidé a také ti, kteří mají oslabený imunitní systém.

Jak se zbavit otravy jídlem?

Většina případů otravy jídlem je velmi mírná a trvá jen jeden nebo dva dny. Abyste se z ní dostali rychleji, pijte hodně tekutin. Není nutné připomínat, že je nejlepší voda, samozřejmě nekontaminovaná, a neslazené čaje. Pomůže také dietní strava typu suchý toustový chléb a odpočinek, klidový režim.

Související příspěvky: