Jaké jsou metody pro detekci HPV?

Obsah

Jaké jsou metody pro detekci HPV?

Jaké jsou metody pro detekci HPV?

Zde naleznete obecné postupy a popis jednotlivých metod, které se používají k diagnostice jak přímo HPV virů, tak jejich projevů (tj změn v tkáních, které viry vyvolávají - např. prekancerózy čípku děložního, apod.). Základním a nejdéle používaným testem pro detekci HPV je Hybrid Capture 2 (hc2).

Jaké jsou náklady na HR HPV vyšetření?

Metodou, která může doplňovat cytologii a kolposkopické vyšetření, je testování na přítomnost vysoce rizikových (high risk) HR HPV virů. Toto vyšetření je nákladné a je doporučováno ho použít hlavně u sporných a nejasných nálezů. Pokud je prováděno na žádost pacientky stojí kolem 1000-1500 Kč.

Proč je HPV vakcína bezpečná před infekčními typy?

Přesná genotypizace je také účelná před zamýšlenou vakcinací ženy nebo dívky, která již žije sexuálním životem, neboť na trhu dostupná bivalentní a kvadrivalentní HPV vakcína je pouze preventivní a ženu nechrání před případnými následky již dříve získané infekce vakcinačními typy.

Jaký je test detekující mRNA HPV?

ediným testem detekujícím mRNA HPV, který klinickou citlivostí a specifitou splňuje kritéria HPV screeningového testu, je Aptima HPV Assay (GenProbe, Hologic).

Související příspěvky: