Co může způsobit otrava bramborami?

Obsah

Co může způsobit otrava bramborami?

Co může způsobit otrava bramborami?

Bolest hlavy, zažívací potíže, v horším případě i ztráta vědomí nebo porucha funkce mozku, dýchání a kardiovaskulárního systému. To všechno může způsobit potravina, které každý z nás za rok spotřebuje na 66 kilogramů – brambory. Ačkoli jsou otravy bramborami u lidí spíše vzácné, čas od času se něco takového přihodí.

Jaká je otrava jídlem?

Otrava jídlem! Zhruba jeden ze šesti Američanů nebo přibližně 48 milionů lidí v USA prožije (podle Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv – FDA) během jednoho roku otravu jídlem. Onemocní tedy nějakou chorobou přenášenou potravinami.

Jaké jsou příznaky otravy jídlem?

Příznaky otravy jídlem, které prožijete, se budou lišit podle toho, čím přesně bylo vaše jídlo kontaminováno (např. bakteriemi salmonely nebo listerie). Nejvyšší riziko otravy potravinami mají velmi mladí nebo naopak staří lidé a také ti, kteří mají oslabený imunitní systém.

Proč jsou otravy bramborami vzácné?

Ačkoli jsou otravy bramborami u lidí spíše vzácné, čas od času se něco takového přihodí. Přitom nemusí jít vždy o život ohrožující stav, k němuž dochází skutečně výjimečně, nebo o úporné zvracení a průjmy.

Související příspěvky: