Kde jsou nejvíce smrtelných otrav?

Obsah

Kde jsou nejvíce smrtelných otrav?

Kde jsou nejvíce smrtelných otrav?

Způsobují nejvíce smrtelných otrav. Jsou zde zastoupeny nejnebezpečnější muchomůrky (Amanita phalloides, A. virosa, A. verna), čepičatka jehličnanová (Galerina marginata), některé malé druhy bedel atd. Tyto houby obsahují nejnebezpečnější toxiny, mezi které patří amatoxiny, falotoxiny a virotoxiny.

Jak se projevuje otrava?

Otrava se začíná projevovat většinou pozdě, zhruba po 8-10 hodinách od konzumace. Dostavují se zejména bolesti břicha, průjmy a zvracení. Tyto stavy bývají nejintenzivnější zhruba 24 hodin a dochází při nich k dalším symptomům, především k celkové dehydrataci.

Kdy vznikají otravy?

Otravy se projevují nepříjemnými žaludečními obtížemi, které však většinou postupně odezní a netrvají déle jak několik hodin. Sekundární pravé: Otravy vznikají po konzumaci přemrzlých, starších, zapařených a případně špatně uskladněných hub.

Jaké otravy způsobují otravy?

Na této stránce jsme se houbařům snažili přiblížit, jak vlastně otravy dělíme, jaké druhy hub zahrnují konkrétní typy otrav a jak se projevují. Mezi nejzávažnější patří otravy s termostabilními toxiny, což značí, že způsobují otravu i po důkladném tepelném zpracování hub.

Související příspěvky: